Wiza do Australii - lecimy do raju
  • Emigracja do AustraliiWielu z nas myśli o emigracji do Australii, że tam właśnie będzie łatwiej czy to znaleźć pracę czy też łatwiej żyć. Ale czy w rzeczywistości taka jest prawda?
  • Praca w AustraliiCo należy zrobić i jak się przygotować aby szybko znaleźć pracę w Australii
  • Wyjazd do AustraliiAustralia przez bardzo wielu ludzi uznawana jest za najpiękniejszy zakątek na Ziemi nic więc dziwnego w tym, że marzeniem nie jednego człowieka jest zwiedzić ten jakże odległy od nas kraj

Wiza do Australii - lecimy do raju

Wyjazd do Australii dla niejednego człowieka jest marzeniem jego życia. Trzeba jednak zdać sobie sprawę z tego, że nie jest to marzenie łatwe do spełnienia, ze względu na odległość jaka dzieli Polskę i Australię, oraz koszty związane z relokacją. Mimo to każdego roku dziesiątki tysięcy Polaków odwiedzają ten wspaniały kraj jakim jest w Australia aby go zwiedzać, lub żyć tutaj i pracować. Na samym początku należy przede wszystkim zainteresować się ważnym tematem jakim są wizy do Australii. Z racji tego, że zapewnie nikt z nas wcześniej nie organizował wyprawy na taką skalę nie zdajemy sobie sprawy z tego, że wiza do Australii powinna być dopasowana osobiście do każdego człowieka w zależności od celu wizyty. Tutaj może przyjść z pomocą Agent Migracyjny, która pomaga wszystkim podróżującym spełnić wszelkie warunki aby mogli oni odbyć swoją wymarzoną podroż. I tak mamy kilka rodzajów wiz.

Rodzaje wiz do Australii

Pierwsze z nich to oczywiście wizy turystyczne. Polacy mogą składać aplikację o wizę turystyczną przez internet przez stronę urzędu imigracji Australii. Jeśli w Australii zamierzamy pozostać nie dłużej niż 3 miesiące należy aplikować o wizę e Visitor, która jest bezpłatna. Jeśli zamierzamy pozostać dłużej niż 3 miesiące należy aplikować o Visitor Visa (Subclass 600). Wiza ta może być przyznana na okres do jednego roku. Wizy tego typu są również przyznawane jako wizy służbowe dla osób pragnących odwiedzić Australię w celach biznesowych, takich jak rozmowy handlowe lub konferencja. Aby dostać dokument tego rodzaju wymaga się jednak więcej formalności. Należy przedstawić dokument z miejsca zatrudnienia o konieczności takiego wyjazdu, zazwyczaj również wymagane jest zaproszenie od firmy partnerskiej z Australii. Wniosek o taką wizę jest bezpłatny a ona sama przyznawana jest na okres do trzech miesięcy.

Wizy studenckie otwierają możliwość uczniom z całego świata na zdobycie nowego doświadczenia naukowego co może później owocować w sferze zawodowej. Wiza studencka przyznawana jest niemal każdemu studentowi, który ma zamiar podjąć naukę w jednej z australijskich szkół na pełnym wymiarze godzinowym, czyli co najmniej 20 godzin nauki w tygodniu. W zależności od rodzaju kursu, na jaki chcemy się zapisać szkoła przeprowadza test kwalifikacyjny, który jest zwykle niezbędny do wystawienia przez szkołę dokumentu CoE, który z kolei jest wymagany przez urząd imigracji do przyznania wizy studenckiej do Australii. Do otrzymania wizy wymagane są również badania lekarskie przeprowadzone przez upoważniony gabinet lekarski. Poza tym musimy udowodnić, że posiadamy środki na utrzymanie w Australii podczas podejmowania nauki w Australii. Niezbędne jest również ubezpieczenie medyczne na okres kursu. Ubezpieczenie takie może wystawić jedynie odpowiednia firma w Australii. Wiza studencka przyznawana jest na okres co najmniej 12 tygodni. Górnej granicy w zasadzie nie ma - może to być kilka lat. Dopóki wiza studencka jest sposobem na zdobycie kwalifikacji, a nie przedłużeniem pobytu w Australii urząd imigracji umożliwia aplikowanie o kolejne wizy studenckie.

Wiza tranzytowa jest nieco oddzielną kategorią z racji na okres trwania jej ważności a mianowicie 72 (siedemdziesiąt) dwie godziny. Mogą starać się o nią pasażerowie statków, członkowie załogi, którzy przez ten krótki czas będą przebywać na terenach Australii. Polacy są w grupie państw uprzywilejowanych, które nie muszą aplikować o tą wizę pod warunkiem, że przylatują do Australii samolotem, przesiadka nie trwa dłużej niż 8 godzin i nie opuszczą lotniska.

Wizy powrotne dla rezydentów (tzw "Resident Return visa")- jest to dosyć ciekawy rodzaj wizy. Status stałego rezydenta dostajemy dożywotnio, lecz wiza stałego rezydenta przyznawana jest czasowo. Osoby którym ich pierwotna wiza stałego pobytu straciła ważność, a chcą mieć możliwość powrotu do Australii muszą aplikować o wizę "resident return".

Wizy pracownicze umożliwiają podjęcie pracy w Australii. Australijscy pracodawcy, którzy nie mogą znaleźć wykwalifikowanych pracowników na rynku lokalnym mogą zasponsorować obcokrajowców na wizę pracowniczą. Najczęściej przyznawana jest tymczasowa wiza pracownicza 457. Przy spełnieniu odpowiednich warunków można również aplikować o wizę pracowniczą stałego pobytu ENS lub RSMS.

Wizy stałego pobytu do Australii na podstawie kwalifikacji zawodowych (tzw. wizy skilled) są dla osób posiadających odpowiedni zawód, który jest pożądany w Australii ze względu na brak fachowców na rynku lokalnym. Wiza stałego pobytu skilled umożliwia jej posiadaczom zamieszkanie w Australii na stałe. Aby ją uzyskać oprócz fachu należy również posiadać odpowiednie wykształcenie oraz płynnie posługiwać się językiem angielskim. Wiza ta jest dla osób, które nie ukończyły jeszcze 50 lat.

Wizy partnerskie umożliwiają osobom pozostającym w związku z Australijczykiem na uzyskanie stałego pobytu do Australii.

Pomoc w przygotowaniu strony Australis.pl